28. tammikuuta 2013

Talven sydämmessä <3


Olen ehdottomasti oinas ja villi kevään lapsi, joten lopputalvi on odotettavasti rankkaa aikaa. Kevät alkaa jo häämöttää lisääntyvän valon myötä, vaikka matkaa on vielä paljon. Tammikuu on näet sydäntalvia ja tulevat pakkaset kruunavat kyseisen arvonimen. Minulla on monia syitä vihata talvea ja juuri talvea kaikista vuodenajoista.

Huonoa talvessa:

 • On kylmä, enkä pidä kylmästä. Joutuu pukeutumaan aina pitkään takkiin ja silti jalkoja paleltaa. Lisäksi äärimmäisen huono verenkiertoni tuntuu jääkylminä sormina ja jatkuvasti palelevina varpaina.
 • Posekin helottavat kuin kaksi tomaattia oltuani hetken ulkona. Se helotuksen määrä ja väri on vertaansa vailla, kiitos vaalean ihoni. 
 • Asun kaksikerroksisessa puulämmitteisessä talossa, jossa sähkölämmitys löytyy vain suihkutiloista. Tämä tarkoittaa, että KOKO yläkertamme autioituu aina talvisin ja juuri siellä sijaitsee oma huoneni ja samoin oma sänkyni. Lämpiminä öinä menen tuhannen vällyn alle palelemaan, mutta suurimman osan talvea nukun aina alakerran sohvalla. Kyllä, sohva on n.4 kk vuodessa sänkynäni ja voi kertoa, että lattialla nukkuminenkin on mukavampaa. (Täytyy joskus avautua lattialla nukkumisen riemuista.)
 • Kuten edellä mainitsin: puulämmitteinen talo => vaati polttopuita => kannamme aina koulun jälkeen polttopuita sisälle. Kiitos talvi.
 • Ison pihamme auraaminen vie rutosti aikaa, puhumattakaan kotitiestämme. Yleensä kun lunta tulee jätämme auton naapuriin ja kävelemme sen 300m kotiin ja aamulla taas autolle.
 • Pimeys on väsyttävää. Kun herään aamulla on pimeää, kun menen kouluun on pimeää, kun pääsen koulusta on pimeää ja siinä se loppuilta meneekin pimeydessä. Onneksi omistan hyvän pimeänäön, sillä meillä ei ole tietoakaan pihavaloista. Lähimmät valotolpat löytyvät n. 3 km päästä.
 • Lopuksi kaikkien rakastama ja joka talvinen ihmeemme: sähkökatkokset. taskulamppuja on ympäri kämppää ja joskus saattaa olla kolmekin päivää sysipimeyttä. Yritä sitten tehdä läksyjä tai mitään kynttilänvalossa.
Siinä olikin varmaan kaikki. Nämä asiat siis kävin mielessäni läpi aamulla, kun kirosin talvea maan rakoon, mutta sitten jotain tapahtui. Näkyi aurinko ja samalla hetkellä kun katsoin ulos, kaikki kirkastui. Niin helposti sitä ihminen unohtaa asioita. Talvessa on nimittäin paljon, mitä rakastan, erityisesti lumen luomat talvimaisemat. 

Mukavaa talvessa:
 • Loputtomat kauniit maisemat. Lumi, kuura, jää ja halla ovat valokuvaajan tai luontonautiskelijan parhaita yhtäviä. Kun viljakentätä tai metsät peittyvät lumeen ja auringon säteet heijastelevat kuin miljoona pientä timanttia. Se on ihanaa talvessa.
 • Pukeutuminen. Mikään ei ole niin ihanaa, kuin vetää päälle se kolmas villapaita, istua karvasukat jalassa ja juoda kaakaota. Lisäksi pidän mielelläni pipoa päässä kotona. Se lämmittää mukavasti. 
 • Talvella voi seurailla eläimiä ja lintusia. Me ainakin ruokimme laudalla noita pieniä pullukoita ja dissaamme salaa oravia. En pidä oravista. Lisäksi meillä on peuroja ja kettuja, joiden jälkiä on mukava seurailla. Me käydään isän kanssa aina välillä hankikannon aikaan patikoimassa tossa läheisessä metsässä ja seuraillaan jälkiä.
 • Lumileikit! Lumienkelit, lumisota, lumiukot ja akat ovat kaikki ihania. Hiihtää en osaa, luistella en halua ja pulkkamäkene menen vain osoittaakseni rohkeuteni. Mutta oi ne kaikki ihanat peuhailuhetket lumessa. Kun talon varjoisalle puolelle on kertynyt tarpeeksi lunta, raahaamme pihalle vanhat maalaustelineet ja hypimme korkealta lumihankeen. Sitten yritämme kaivaa itsemme epätoivoisesti ylös ja sama uudestaan. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
 • Kovina pakkasöinä tähtitaivas näkyy erinomaisesti ja varsinkin meillä, kun ei ole valotolppia häiritsemässä. Tähtien tarkkailu on ihanaa, kun levittää viltin lumelle ja makoilee siinä selällään. Nytkin saattaa nähdä kuinka tähtivyö leikkaa halki tumman taivaan. Se on kaunista.
 • Parasta talvessa on avantouinti. Saunasta kun pulahtaa suorana kylmään veteen ja kiljuu keuhkot tyhjiksi, se on parasta. Perus lumessakieriminen käy myös.
Voisin luetella vielä monta ihanaa asiaa talvesta, mutta tiedän että teilläkin on kokemuksia talvesta, eikä tämä ole siis mitään uutta. Pistän vielä muutamia kivoja kuvia talvelta, niin päästään oikeen fiilikseen.
Hyvää lopputalvea!P.S. Laittakaa soimaan American mouth- Flighless bird tai Michael Buble- All I want for Christmas is you